Pred kratkim, v petek, 12.10.2018 so v knjižnici Nova vas na Blokah pripravili dve razstavi v počastitev 80-letnice dograditve Jadralnega centra Bloke.

Prva razstava, katere avtor je Srečko Gombač iz Izole, nudi kratek pregled brezmotornega ali jadralnega letalstva s poudarkom na dogajanjih na Blokah. V obdobju od začetka tridesetih do začetka petdesetih let prejšnjega stoletja se so za zahodni del nekdanje Jugoslavije

Bloke pomenile tisto, kar je bil za Nemce Wasserkuppe. Bile so zibelka popularizacije letenja, saj so se tu dve desetletji kalili prvi rodovi pilotov iz Slovenije, Zagreba, Reke in drugih krajev.

Bloke pomenile tisto, kar je bil za Nemce Wasserkuppe. Bile so zibelka popularizacije letenja, saj so se tu dve desetletji kalili prvi rodovi pilotov iz Slovenije, Zagreba, Reke in drugih krajev.

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili avtorju, ki se je pri pridobivanju podatkov o Jadralni šoli Bloke še posebno potrudil. Tako jim je postregel s kopico zanimivostmi in dogodki posameznikov, ki jih je pridobil pri svojem delu, kar mu je prisoten veteran Jadralne šole Bloke, Drago Gabriel iz Postojne, ki je vidno ganjen avtorju pritrjeval.

Vidno presenečeni nad kakšnim novim podatkom so bili zbiratelji in ljubitelji letalske zgodovine. Tudi potomci dr. Antona Kuhlja so z zanimanjem prisluhnili ugotovitvi, kako zelo pomemben je bil vpliv njihovega sorodnika za razvoj letalske »Meke,« kot so Bloke imenovali v tistem času.

Druga razstava je filatelistična razstava dveh člana Filatelističnega društva Lovro Košir iz Škofje Loke in osebne znamke o Blokah.

Borut Podgoršek v svoji zbirki prikaže zgodovino in razvoj letalstva z znamkami s celega sveta, Primož Čebulj pa zbirko o ženskah – pilotkah.

Zadnja zbirka je o Blokah. Pošta Slovenije je do sedaj izdala dve znamki, Bloške smuči in znamenite osebnosti: dr. Božidar Lavrič, kateri sta del te razstave, ki se zaključuje z osebnimi poštnimi znamkami.

Martina Hribar, pobudnica te razstave, je za pretekla srečanja veteranov Jadralne šole Bloke in ljubiteljev letalstva pripravila več osebnih znamk in priložnostne poštne žige. Tako je »ovekovečena« 250-letnica rojstva Gregorja Kraševec – Kraškovič, prvega zapisovalca o letalstvu in znanega kot prvega slovenskega  baonarja ter njegova rojstna vas Studenec na Blokah, maketa letala Vrabec, avtorja Aleksandra Sekirnika, 110 let rojstva Ludvika Stariča, Letečega Kranjca, poizkusni polet replike Vrabca leta 2006 v Postojni in letališko bogoslužje 11.9.2016 na Vidmu (kjer je bila 1938 otvoritev z blagoslovom dograjenih objektov Jadralnega centra Bloke).

Novo ustanovljeni Zavod Vrabec Bloke je za letošnjo okroglo obletnico pripravil priložnostni poštni žig, katerega avtor je filatelist Andro Alujevič iz FD Ljubljana. Z osebno poštno znamko ter razglednico z istim motivom je služil motiv prvega panoja tematske razstave, katere oblikovalec je Tomaž Perme.

S portreti »vpletenih« (dr. Anton Kuhelj, Gustav Ajdič in Franci Bračič) v zgodovino Jadralne šole Bloke so obogatili tudi zbirko osebnih poštnih znamk.

Torej, vsi vljudno vabljeni v slovensko zibelko jadralnega letalstva, kjer bosta na ogled omenjeni razstavi do 21.11.2018.

Avtorji razstave se želijo zahvaliti tudi vsem »vpletenim,« ki so z volonterskim delom pripomogli, da je, predvsem o povojnem »letalskem« delu Blok, zdaj tudi zapisano. In iskrena hvala podjetjem DELUX, BY GA GULA, LX navITer in Soaring xx.