Bloke v Sloveniji niso samo zibelka smučanja, ampak tudi zibelka jadralnega letalstva. In prav zato se, kot je zapisala Martina Hribar, ustanoviteljica Zavoda Vrabec Bloke, ljubitelji letalstva, zbrani v tem zavodu, občasno srečujejo in pripravljajo vedno nove načrte.

Tako je bilo tudi to nedeljo. Pisana druščina govornih gostov ni skoparila s pohvalami o prizadevanjih na novo ustanovljenega Zavoda Vrabec Bloke.

V imenu domačinov je vse nagovorila direktorica zavoda, Jana Zakrajšek,  v imenu pilotov pa Adi Kužnik, predsednik Društva vojaških pilotov vseh generacij in prijateljev vojaškega letalstva, ki je vse nadaljevanju seznanil z stanjem ljubiteljskega druženja in situaciji v letalstvu.

Polde Pungerčar, predsednik Zveze moto klubov Slovenije in Moto kluba AMD Trebnje je prvo pohvalil naša prizadevanja, da se trudimo tudi na Blokah ohraniti spomin na »Letečega Kranjca,« njegovega rojaka, Ludivka Stariča.

Bloke - srečanje
Srečanje članov društva (zgoraj) in Edvard Lorencon z Vrabcem (levo) ter Žerjavom (desno).

Opisal je znameniti polet Stariča v Mirni Peči, ki je bil prava atrakcija za tisti čas. Ko je opazoval, sicer zdaj poraščene, bloške hribe, si je z lahkoto predstavljal, kako so letalci uživali v ugodnih vetrovih in se na koncu vprašal, le kaj bi nas danes, pri vsej nasičenosti dobrin in dogajanj, še tako fasciniralo publiko, kot je takratni Staričev nenapovedani polet v Mirni Peči. »Mogoče prihod Nase?« se je vprašal vsestranski Polde Pungerčar.

Polde Pungerčar je opisal je znameniti polet Ludvika Stariča, ‘Letečega Kranjca’ v Mirni Peči, ki je bil prava atrakcija za tisti čas.

Benjamin Ličer Benđo je povedal vso zgodbo o ostankih letala Vrabec, ki zdaj visi pod stropom na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in o obsežnem in pomembnem delu Aerokluba OLC Portorož, kjer s požrtvovalnostjo pomaga uspešni ekipi. To so opazili tudi širše, saj je bil lani prejemnik kipca Civilne zaščite za življenjsko delo in Zlatega jabolka, kot Osebnost Primorske 2017.

Veterana Edvard Lorencon in Drago Gabariel sta tudi delila lepe spomine na čase njunega povojnega bivanja v Jadralnem centru Bloke. Za glasbeni predah je zaigral harmonikaš in učenec osnovne šole Jan ZgoncAna Ivančič, predsednica Društva Klasje Cerknica pa je opisala stare jedi, ki so si tudi »fligarji« (izraz domačinov za tečajnike tedanje Jadralne šole Bloke – izpeljanka iz nemške besede leteti) radi kuhali.

Edvard Lorencon - letalo Žerjav, Vršac 1947

V publiki so bili tudi zvesti »sotrudniki,« društva, ki so že ob prvem srečanju v letu 2005 pripravili presenečenje z razstavo pravih letal na prostoru pred občino. Vinko Doles je takrat s svojo ekipo razstavil nastajajočo repliko letala Vrabec in obnovljenega Jastreba, Denis Štrbenc, takratni  predsednik jadralne komisije pri Letalski zvezi Slovenije pa v tistem času najpogostejše jadralno letalo DG300 ter Pavla Magistra, ki društvu pomaga že vsa ta leta.

Tudi tokrat je povedal nekaj novega: o pilotu Knapu iz Cerknice bo kmalu izšla knjiga. Opisal je tudi srečanje s pokojnim Gustavom Ajdičem. Tokrat sta bila na srečanju nami prisotna njegov sin Iztok in vnuk Andrej.

Sledila je le še predaja radijske postaje, ki jo je usposobil veteran Edvard Lorencon z namenom, da jo podari zavodu. Prevzel jo je Janez Jerman iz Cerknice, izvrsten pilot, ki ima CPL, IFR in FI licence.

Ob »pohanju« (bloški izraz za kvašene flancate), medenjakih in jabolčnem soku so se prisotni še debelo uro pomenkovali in si obljubili, da se čez leto dni ponovno snidejo.

Nato sta se Adi Kužnik in Pavel Magister sta v spremstvu domačina Lojzeta Vintarja odšla na »kraj zločina,« na travnik, kjer sta 1987 leta kar štirikrat pristala z letalom. Ostali pa so se sprehodili Mihaelovem sejmu, ki ga TD Bloke že 11. leto organizira v spomin na stare čase, kot ga je opisal že Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske.